Стойността на кредитите, отпуснати от българските банки на фирми и домакинства,

...
Стойността на кредитите, отпуснати от българските банки на фирми и домакинства,
Коментари Харесай

Задълженията на българите към банките надхвърлиха 60 милиарда лева

Стойността на  заем ите, отпуснати от българските банки на компании и семейства, доближи 60.7 милиарда лева през септември. Това е безспорен връх за финансовата ни система, демонстрират данните от паричната статистика на  Българска народна банка . На бизнесът се падат 56% от взетите заеми, а семействата са задлъжнели с общо 23.4 милиарда лева

Прави усещане големият растеж на взетите потребителски  заем и единствено в границите на септември – 1.23 милиарда лева Такова месечно повишаване в тази категория заеми не е записано до момента. За сметка на това има доста понижение при ипотечните  заем и – с 1.05 милиарда лева, което също е невиждано месечно повишаване. Тези аномалии могат да се обяснят с промяна на данните, която прави  Българска народна банка  и прекачване на заеми от едната категория в другата, пише Economic.

Бизнес  заем ите са на обща стойност 34.1 милиарда лева, което е повишаване с 540 млн. лева

В последното издание „ Банките в  Българи я “, в което  Българска народна банка  проследява рисковия профил на системата през второто тримесечие на тази година, централната  банка  предупреждава финансовите институции да съобразяват  заем ната си активност с  дълг осрочното равнище на  заем ния риск (особено в икономическите действия с ясно изразена цикличност), с цел да се ограничи въздействието на възможни бъдещи трендове с неподходящ темперамент.

От централната  банка  прогнозират, че ненадейно покачване на лихвените проценти е допустимо даже при опазване на актуалните ниски равнища по инструментите на паричната политика в Еврозоната. Изостряне на чувствителността към риска в среда с неподходящи стопански и пазарни условия може да откри отражение в разширение на рисковите награди, които са включени в лихвените проценти по  заем ите, разясняват в разбора си банковите специалисти.

Българска народна банка  очаква, че  лихви те биха могли да набъбнат и поради допустимо повишение на цената на привлечените средства за банките в такива условия (включително по-високата цена на финансирането, разпределяно в границите на интернационалните банкови групи).

През септември се следи доста понижение на неприятните и преструктурирани  заем и. Техният стойностен размер пада със 190 млн. лева и проблематичните заеми са към този момент под 11% от общо отпуснатите  заем и. Общата им номинална стойност е под 4.8 милиарда лева

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР